babka orzechowa

Składniki

200 g miękkiego masła
1 szklanka* cukru
6 jajek
100 ml mleka w temp. pokojowej
2 szklanki* mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g drobno posiekanych orzechów włoskich

DODATKOWO:

ok. 50 ml płynnego miodu
garść posiekanych orzechów włoskich
masło i bułka tarta do wysmarowania formy

* szklanka o pojemności 250 ml

Sposób przyrządzenia

Do miski wsypać cukier, dodać drobno pokrojone masło, utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodawać stopniowo po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dodać mleko.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Na końcu wsypać posiekane orzechy i wymieszać wszystko dokładnie.
Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę wlać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. godziny w 180 stopniach.
Przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika, zrobić próbę suchym patyczkiem, w celu sprawdzenia czy ciasto na pewno jest upieczone w środku.
Upieczoną babkę wystudzić. Polać podgrzanym miodem i posypać posiekanymi orzechami.