Babka wielkanocna

Składniki

1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
250 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
4 jajka
1 opak. cukru waniliowego
2 łyżki kakao
płatki migdałowe
olej
bułka tarta

polewa:
1/2 kostki margaryny
2 łyżki wody
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao

Sposób przyrządzenia

Jajka wybijamy do miski, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, miksujemy. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy dodajemy do masy jajecznej,cały czas miksując, następnie mąkę ziemniaczaną również przesiewamy i dodajemy.  Margarynę rozstapiamy i gorącą wlewamy do ciasta, dalej miksujemy. Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy 3/4 ciasta, do pozostałej części dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Wylewamy na jasne ciasto. Pieczemy ok 40 min. w temp. 180 stopni.
Przygotowujemy polewę. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy gorącą wodę, cukier i kakao. Dokładnie mieszamy i gotujemy ok 2 min. Babkę wyciągamy z foremki polewamy polewą i dekorujemy płatkami migdałowymi.