Wielkanocny mazurek z masą cukrową

Składniki

MAZURKOWY ZAWRÓT GŁOWY

CIASTO - SKŁADNIKI:

35 dkg masła
12 dkg cukru pudru
12 dkg obranych i posiekanych migdałów
skórka otarta z 1 cytryny
37 dkg mąki pszennej
4 ugotowane i przetarte żółtka
1 surowe żółtko
szczypta soli

DODATKI:

konfitura (wiśniowa, truskawkowa lub z dyni)
1 polewa czekoladowa mleczna
1 polewa czekoladowa biała
1 polewa czekoladowa gorzka
żelki - miśki
płatki migdałowe
rodzynki sułtańskie
owoce kandyzowane
kolorowa posypka do ciast

MASA CUKROWA "DE LUXE" - SKŁADNIKI

800 g cukru pudru
100 g glukozy w proszku
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody
ulubiony aromat zapachowy
barwniki spożywcze

tłuszcz do natarcia i mąka do posypania blachy

Sposób przyrządzenia


PRZYGOTOWANIE CIASTA:

Masło utrzeć na puch, dodać cukier, migdały, skórkę z cytryny, mąkę, ugotowane żółtka i sól. Zagnieść porządnie ciasto i włożyć do lodówki na około 1,5 godziny.

2/3 ciasta rozwałkować na grubość około 0,75 cm i wyłożyć na natartą tłuszczem oraz wysypaną mąką blachę. Z reszty ciasta uformować wałeczki i ułożyć z nich kratkę na cieście. Całość posmarować żółtkiem.

Można też wylepiać ciastem okrągłe i kwadratowe foremki bez robienia krateczki - wszystko zależy od fantazji. :)

Piec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor (ostrożnie z termoobiegiem, bywa niebezpieczny).

PRZYGOTOWANIE MASY CUKROWEJ:

Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie i dodajemy glukozę. Po dokładnym wymieszaniu wstawiamy na ogień (lub w kąpiel wodną) i podgrzewamy, mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia składników. Dodajemy połowę cukru pudru i mieszamy - blenderem lub ręcznie. Pozostały cukier ląduje w misce. W nim zaś ląduje masa. No i teraz zabawa polega na tym, by wyrobić porządną, gładką i sprężystą masę.

Jeśli chcemy zrobić kolorową masę, dodajemy barwnik na etapie mieszania glukozy z żelatyną. Można też podzielić białą masę na części i potem barwić, ale to już trudniejsza sprawa, bo dłużej trzeba wyrabiać takie kolorowe kulki. ;)

A później... później to już tylko zabawa: przekładamy blaty ciasta kremem i dżemem, a wierzch pokrywamy masą, z której można też wyciąć lub wyrobić dodatkowe ozdoby - według uznania i fantazji! :)

WIELKI FINAŁ:

Ostudzone ciasto ozdobić konfiturą (ja nieco ją podgrzewam, łatwiej się rozsmarowuje i można uzyskać gładszą powierzchnię), a następnie polewami czekoladowymi, ozdobami z masy cukrowej i wszystkim, co tylko lubimy.