Czekoladowa babka lodowa

Składniki


1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka
1,5 szklanki mąki
2 łyżki maki ziemniaczanej
3 łyżeczki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g margaryny
1 kg lodów śmietankowych
lukier kolorowy - zielony

Sposób przyrządzenia

Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodając pod koniec jajka. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksować do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylać do formy babki, wcześniej wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Piec ok 30 min. w temp. 180'C. Gotowe, upieczone ciasto pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie odcinamy lekko górę. Środek wydłubujemy za pomocą łyżki tworząc tunel, pozostawiając ok 2cm od brzegów i spodu. Nakładamy loda i ciepłą łyżką ugniatamy. Odkrojony brzeg nakładamy na wierzch i lekko dociskamy. Odwracamy babkę i polewamy lukrem. Smacznego !!

Babkę można mrozić.