Babka cytrynowo - kakaowa

Składniki


- 250 g masła
- 500 g mąki pszennej
- 3 opakowania kisielu cytrynowego (bez cukru)
- 2 łyżki kakao, przesianego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka wody
- 1 - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie

Dodatkowo:

- otarta skórka z 1 ekologicznej cytryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 łyżki soku z cytryny (około)

Sposób przyrządzenia

Babka jest cudowna. Miękka, soczysta, mokra. Wspaniale cytrynowa. Rozchodzi się w trybie błyskawicznym. Bardzo smakuje również dzieciom :-) Gdy raz się upiecze, zawsze jest powtórka!

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.

3. Masło roztopić, wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem do białości i puszystości. Następnie do ciasta dodawać naprzemiennie - po łyżce roztopionego masła, wody oraz mąki z proszkiem do pieczenia, mieszając szpatułką tylko połączenia się składników, nie dłużej. Do wyczerpania składników.

4. Od tak utartej masy odjąć 1/4 do innej miseczki i dosypać do niej przesiane kakao. Wymieszać szpatułką do połączenia.

5. Do pozostałej masy wsypać 3 opakowania kisielu. Wymieszać szpatułką, do połączenia.

6. Ubić pianę z białek. 1/4 piany dodać do masy kakaowej, resztę do masy cytrynowej. Wymieszać delikatnie.

7. Do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką dużej formy na babkę (u mnie o pojemności 2 litrów) przelać najpierw trochę cytrynowej masy, potem kakaowej i przykryć resztą jasnej masy. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 190ºC lub do tzw. suchego patyczka.

8. W celu wykonania lukru do cukru pudru dodawać stopniowo sok z cytryny - energicznie ucierając, aż do pożądanej gęstości lukru. Ostudzone ciasto polać lukrem, udekorować otartą skórką cytrynową.

 

Smacznego!