Kopciuszek z masami

Składniki

BISZKOPT:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
BISZKOPT MAKOWY
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki maku
MASA BUDYNIOWA
300 ml mleka
pół kostki margaryny
3 łyżki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
pół szklanki cukru
spirytus
MASA ŚMIETANKOWA:
500 ml śmietany 30 %
3 łyżki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
POLEWA:
10 dag margaryny
3 łyżki wody
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
DODATKOWO:
herbatniki

Sposób przyrządzenia

BISZKOPT: białka ubić, dodać do ubitych cukier i nadal ubijać. Do piany dodać żółtka i ubijać na mniejszych obrotach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i łyżką wmieszać do masy. Przełożyć na wysmarowaną margaryną brytfannę. Piec ok. 25 minut w 180 st.

BISZKOPT MAKOWY: ubić białka, dodać cukier. Na mniejszych obrotach wmieszać żółtka (gdy ubiją się białka z cukrem). Pod koniec wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wsypać mak i wymieszać, piec ok. 25 minut w 180 st.

MASA BUDYNIOWA: odlać większą część mleka i dać na palnik. Podgrzewać. Do mniejszej części dodać jajko, mąki i wymieszać. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż zrobi się gęsty budyń. Odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce zimnego budyniu, dodać do smaku spirytus.

MASA ŚMIETANKOWA: przygotować żelatynę jak podano na opakowaniu. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i pod koniec żelatynę. Ucierać jeszcze chwilę.

POLEWA: Do garnuszka włożyć wszystkie składniki, mieszać, cały czas gotując aż roztopi się margaryna. SKŁADANIE: BISZKOPT-> MASA BUDYNIOWA-> BISZKOPT MAKOWY-> MASA ŚMIETANKOWA-> HERBATNIKI-> POLEWA