Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Składniki

500 g mąki
40 g świeżych drożdży
250 ml letniego mleka
125 g cukru
1 cukier waniliowy
100 g roztopionego masła
1 jajko
szczypta soli
5-6 średnich jabłek pokrojonych w plasterki
cynamon

Kruszonka:
100 g mąki
50 g cukru
50 g zimnego masła
szczypta soli

Sposób przyrządzenia

Drożdże należy wymieszać z łyżeczką cukru i mlekiem (100ml), odstawić na 15 minut i przykryć ściereczką.

Pozostałą ilość mleka podgrzać z masłem w rondelku. Pozostałe składniki (mąka, cukier, sół, cukier waniliowy, jajko) mieszamy w misce, powoli dodajemy roztopione masło z mlekiem, a na samym końcu drożdże. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut najlepiej w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką.

Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.

Wykładamy ciasto do formy i nakładamy uprażone na patelni z cynamonem jabłka.

Z mąki, masła , sukru i soli zagniatamy kruszonkę i posypujemy ją całe ciasto.

Ciasto pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.

Smacznego!!!