MAZUREK KAJMAKOWY

Składniki

Wielkanocny mazurek kajmakowy

Składniki:

Ciasto:

300 g mąki pszennej
200 g kostki do pieczenia KASIA
100 g cukru pudru
1 jajko


Przełożenie:



słoik dżemu z czarnej porzeczki

Kajmak:

1 szklanka mleka 3,2%
10 łyżek cukru
60 g kostki do pieczenia KASIA
lub gotowa masa kajmakowa


Do dekoracji:



wiórki kokosowe
suszone morele
posypka czekoladowa
kolorowe lentilki

Sposób przyrządzenia

 

 

 

 Ciasto: Mąkę przesiewam razem z cukrem pudrem do miski, dodaję schłodzoną i pokrojoną na małe kawałeczki KASIĘ, wbijam jajko. Całość zagniatam na jedolite ciasto, owijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie dzielę ciasto na pół. Każdą część rozwałkowuję na blacie lekko podsypanym mąką, na grubość kilku milimetrów. Z ciasta wykrawam kształt jajka, nakłuwam widelcem. Z resztek roluję cienkie wałeczki, ozdabiam nimi brzegi ciasta. Wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 190*C i piekę ok. 15 - 20 minut do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu pozostawiam do ostudzenia. Ostudzone placki przekładam dżemem

Kajmak: Mleko gotuję z cukrem na średnim ogniu co jakiś czas mieszając aż do zgęstnienia i lekkiego zbrązowienia. Na koniec dodaję 60 g Kasi, mieszam do połączenia. Gorący kajmak wykładam na wierzch ciasta, rozprowadzam łyżką.
Wierzch dekoruję wiórkami kokosowymi, suszonymi morelami, posypką czekoladową oraz kolorowymi lentilkami. Ciasto najlepsze jest po 1 - 2 dniach od przygotowania.


Oto foteczka mojego mazurka w kształcie pisanki:


Zobacz więcej: http://www.familie.pl/Forum-18-351/m1104182-999,Konkurs-Swiateczne-wypieki-przepisy.html#ixzz2zMpMByaq