Piegowaty mazurek. - przepis. Przepisy na Inne ciasta, ciasta, drugie dania, przystawki, napoje, desery, zupy.
        
            Znajdź nas na 
            
                 
            
        
     
 
  
  
    
    
    
        Piegowaty mazurek.
        
		
			
		Załóż konto lub zaloguj się, aby być pierwszą osobą, której to smakuje!	
	 
 
    
        
            
                
                
                    
                    
                    
                        Spód mazurka:
200g mąki tortowej
200g maku ( może zmielony - gotowy)
200g cukru pudru
200g rozpuszczonego masła
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta  z cytryny
aromat migdalowy
Dekoracja:
Puszka masy krówkowej
Marcepan, orzechy migdaly, rodzynki                    
                
 
            
            
            
            
         
     
    
            
                Sposób przyrządzenia:
                Mąkę, proszek do pieczenia i mak dokładnie mieszamy, dodajemy roztopione maslo i dokladnie mieszamy.
Jajka ubijamy z cukrempudrem i dodajemy do masy makowej.
Dodajemy otartą skórkę z cytryny i kilka kropel olejku migdałowego.
Delikatnie mieszamy i wylewamy na blachę wysmarowaną maslem i posypaną bułką tartą. 
Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 150 stopni. Możemy sprawdzić patyczkiem czy już jest suchy. 
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy . A potem dowolnie dekorujemy.
Smacznego!!!
                
              
    
	
 
 
    
        © 2008-2025 MedFood Group SA
                
            
            
                    
     
    Do góry
    
    
        Chcesz być na bieżąco z Familie.pl?
    
    zamknij
    
        Dołącz do nas na Facebooku 
        
     
	
	
	
	
	
        
 
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Dodaj pierwszy!
Zaloguj się, aby zamieścić komentarz.