Mazurek Wielkanocny

Składniki

CIASTO : 2 szklanki mąki, 3 łyżki cukru pudru, 250g margaryny, 4 ugotowane żółtka, pół łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli;
MASA : 3 szklanki mleka, 3 szklanki cukru (można użyć gotowej masy kajmakowej), 100g masła, 100g gorzkiej czekolady, bakalie (rodzynki, żurawina, migdały, orzechy itp. )

Sposób przyrządzenia

CISATO : Mąkę, cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy roztarte żółtka, proszek do pieczenia, szczyptę soli, posiekana margarynę i rozcieramy widelcem. Zagniatamy szybko ciasto i wkładamy na 30min do lodówki. Po schłodzeniu 3/4 ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z reszty cista formujemy wałeczek i wykładamy nim brzegi ciasta w blaszcze. Pieczemy 30-40 min. w 180 stopniach.

MASA : Mleko gotujemy z cukrem aż powstanie karmel, bądz podgrzewamy mase kajmakową w rondelku. Gdy masa bedzie ciepła dodajemy masło i czekoladę połamana na kawałki, mieszamy. Dodajemy bakalie i wylewamy masę na przestudzone cisto, Dekorujemy. Smacznego :)