Keks z białą czekoladą

Składniki

330 g mieszanki keksowej
250 g mąki tortowej
4 jajka
150 g cukru
200 g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
biała czekolada (roztopiona w kąpieli wodnej)

Sposób przyrządzenia

Mąkę przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Miękką margarynę miksujemy na jasną i puszystą masę. Dodajemy cukier i ponownie miksujemy. Dalej miksując dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie ubite białka na sztywną pianę powoli dodajemy do masy. Na koniec wrzucamy bakalie i ponownie chwilę miksujemy. Ciasto przekładamy do keksówki (o długości 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 60 min. Przestygnięte ciasto polewamy białą czekoladą i dekorujemy bakaliami.