Kruche ślimaczki.

Składniki

- 500g mąki pszennej
- 1 kostka margaryny
- 200g cukru pudru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 20g kakao

Sposób przyrządzenia

 

Z podanych składników (oprócz kakao) zagnieść ciasto kruche. Ciasto podzielić na 2 połowy. Do jednej połowy dodać kakao i zagnieść ponownie ciasto. Oba ciasta zawinąć osobno w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pól godziny - w tym czasie można wypić kawę:)  Ciasta rozwałkować osobno na dwa prostokąty o jednakowej wielkości. Położyć na sobie blat z jasnym i ciemnym ciastem, wyrównać brzegi i całość zwinąć w roladę. Gotową roladę owinąć folią i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny, aby stwardniała.

Pokroić roladę na plasterki o grubość ok. 1cm. Ślimaczki układać na blasze wyłożonej papierem. i piec przez ok. 30 min. w temperaturze 180°C.

Smacznego!