Mazurek z białek na waflu.

Składniki

- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 15 dag zmielonych orzechów włoskich oraz migdałów
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 okrągły wafel do wyłożenia tortownicy

Dekoracja - lukier: białko, 3/4 szklanki cukru pudru, kilka kropli soku cytrynowego, kilka kropli olejku cytrynowego, migdały, kolorowe lukrowe pisaki

Sposób przyrządzenia

 

Ubijamy białka na sztywno pod koniec ubijania dodajemy etapami cukier i cukier waniliowy. Do ubitej masy dodajemy przesianą przez sito mąkę,  zmielone orzechy i migdały, całość po woli mieszamy szpatułką. Dno tortownicy wykładamy waflem, brzegi  smarujemy masłem, posypujemy mąką, przekładamy jednolitą masę mazurkową. Pieczemy ok. 30- 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu dekorujemy.

Smacznego i Wesołych Świata!