SZACHOWNICA - Tort serowy

Składniki

Składniki ciasta:

6 Żółtek
12 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
6 białek
8 łyżek maki
6 łyżek maki ziemniaczanej
6 łyżeczek czekolady w proszku lub 3 łyżeczki ciemnego kakao
1 mały proszek do pieczenia
4 łyżeczki likieru pomarańczowego


Masa serowa :

O,5 szklanki mleka
85 dkg białego sera
10 łyżek cukru
1 gorzka czekolada
3 łyżeczki żelatyny
2 szklanki śmietany kremówki (500ml)
Sok z 1 szt . cytryny

Sposób przyrządzenia

Wyrobienie ciasta:

Utrzeć  żółtka  z polowa cukru i cukrem waniliowym na puszysta masę oddzielnie ubić piane z białek dosypując pozostały cukier , make pszenna przesiać z mąką ziemniaczana, proszkiem do pieczenia i kakao , dodać do żółtek na przemian z piana z białek i delikatnie wymieszać . spod tortownicy wyłożyć pergaminem i wypełnić ciastem biszkoptowym wygładzić wierzch. Piec 25 min w temperaturze 180 C. biszkopt ostudzić przekroić na 3 krążki i skropić je likierem. 2 krążki pokroić na pierścienie o szerokości 2 cm.

 

Wyrobienie masy serowej:

Ser zmielić , utrzeć  w kąpieli wodnej z mlekiem , cukrem na puszysta masę , żelatynę rozpuścić dodać do masy razem z ubita kremówka , spod tortu posmarować  cienka warstwa kremu położyć na nim największy pierścień biszkoptu posmarować kremem układać jeden na drugim raz większy obok mniejszy i tak na zmianę przekładając kremem . cały tort posmarować teraz kremem wygładzić po wierzchu stopić  czekoladę rozsmarować na blacie a gdy zastygnie polać czekolada cały tort .

Tort starcza na 12-16 porcji!!!

                                                                         SMACZNEGO !!!