mazurek kolorem się toczy

Składniki

kruche ciasto:
30 dkg mąki pszennej, 15dkg margaryny (może być również masło), 1 jajo, 80 gram cukru pudru
dodatki:
15dkg dżemu kwaskowatego, masa kamakowa/krówkowa puszka, migdały, orzechy, morele, migdały,żurawina,m&M

Sposób przyrządzenia

Mąkę,margarynę, jajo, cukier puder wyrobić na jednolitą masę, a następnie zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przynajmniej godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, a z resztek uformować wałeczki i zrobić z nich brzegi. Posmarować ciasto drżemem, a następnie piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.

 

Gdy ciasto ostygnie wylać na nie masę kajmakową i przozdobić orzechami, żurawiną, migdałami, morelami suszonymi, a m&M wykonać pisanki.

 


Bardzo prosty i szybki przepis, a smakuje,że palce lizać!