Mazurek Chopina

Składniki

Ciasto kruche:
320 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
220 g zimnego masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pomarańczy
3 duże żółtka
2/3 szklanki cukru pudru

Masa czekoladowa:
150 g gorzkiej czekolady
150 g mlecznej czekolady
150 ml śmietanki kremówki
1 łyżka masła
bakalie do dekoracji

Sposób przyrządzenia

Ciasto:
Mąkę i cukier wymieszać, przesiać na stolnicę. Masło posiekać razem z mąką i cukrem. Dodać żółtka i ekstrakt waniliowy lub pomarańczowy. Szybko zagnieść ciasto, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce około 2 godzin. Schłodzone ciasto rozwałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy na grubość 1 cm. Boczki rozwałkowanego ciasta zagiąć do środka w wałeczki. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i piec około 20 minut w temp. 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół).

Masa czekoladowa:
Obie czekolady drobno pokroić lub posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodać śmietankę i masło. Podgrzewać kilka minut. Masę czekoladową wystudzić, schłodzić w lodówce by nieco zgęstniała. Rozsmarować na upieczonym kruchym spodzie. Wierzch udekorować bakaliami.