Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Składniki

- 2 średnie kawałki piersi z kurczaka
- 1 średnia cebula
- 4 plastry ananasa z puszki
- 6-7 łyżek ketchupu/lub przecieru pomidorowego (wtedy 4-5 łyżek)
- ok. 5 łyżek octu
- trochę mąki do zagęszczenia sosu
- sok z ananasa
- olej
- cukier
- przyprawy: pieprz, sól

Sposób przyrządzenia

Kurczaka, cebulę, paprykę i ananasa kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy kurczaka i cebulę, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy chwilę, następnie dodajemy paprykę i ananasa. W oddzielnej misce rozrabiamy sos: ketchup, trochę mąki, sok z ananasa, ocet, cukier i dokładnie mieszamy wszystko. Przelewamy na patelnię do reszty składników. Gdy sos jest za gęsty można dodać trochę wody. Przyprawiamy do smaku, w zależności, czy lubimy bardziej słodkie czy bardziej kwaśne.

Podajemy z ugotowanym ryżem.

Danie można urozmaicić pędami bambusa, jeśli ktoś lubi.

Smacznego!