Kluski leniwe

Składniki

250g chudego twarogu
200g ziemniaków (3 małe)
150g mąki pszennej (typ 550)
3 jajka
1 op cukru wanilinowego (16g)
2 łyżki cukru
2 łyżki śmietany 12%
szczypta soli
100g mąki pszennej do posypania blatu
1 łyżeczka cukru i ½ łyżeczki soli do wsypania do wrzątku, w którym będą się gotować kluski
polewa:
½ łyżeczki cynamonu
75g masła
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka cukru

Sposób przyrządzenia

Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź, zmiel jeszcze ciepłe (lub ubij tłuczkiem do ziemniaków), ser zmiel (lub ubij tłuczkiem) dodaj cukier dodaj (kryształ i wanilinowy) i ucieraj na jednolitą masę. Dodaj jajka, szczyptę soli, śmietanę, ucieraj. Do masy dodaj mąkę, delikatnie wymieszaj. Ciasto będzie klejące, ale już nie lejące. Blat (stolnicę) posyp mąką, wyłóż ok. 2 łyżki ciasta, obsyp mąką i delikatnie uformuj wałek o średnicy 3 cm. Pokrój go na kawałki dł. 2 cm.
Wrzuć na posłodzony i osolony wrzątek, po wypłynięciu gotuj jeszcze przez 3 minuty.
Masło roztop i polej kluski. Śmietanę ubij, pod koniec dodaj cynamon i cukier, polej kluski.

Można pominąć śmietanę i kluski okrasić tylko masłem, cukrem, cynamonem.

Smacznego!