Placki z cukini

Składniki

• 30 g mąki pszennej
• sól i pieprz
• 1 jajko
• 2 łyżki mleka
• 1 cukinia (około 300 g)
• olej lub oliwa do smażenia

Sposób przyrządzenia

 

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać ze szczyptą soli, a następnie z roztrzepanym jajkiem. Stopniowo wlewać mleko i mieszać aż ciasto będzie gładkie. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do ciasta. Wymieszać wszystko dokładnie. Doprawić pieprzem i solą. Rozgrzać 1 łyżkę oleju/oliwy na patelni. Nakładać po łyżce masy i smażyć placuszki z jednej strony na średnim ogniu, przez około 2 - 3 minuty. Gdy będą ładnie zrumienione, przewrócić je na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 1 - 2 minuty.

Podawać z sosem tzatziki.

PYCHA!