Deser serowo-kawowy

Składniki

250 g chudego serka homogenizowanego
50 g pokruszonych biszkoptów
2 jajka, żółtka oddzielone od białek
50 g cukru pudru, przesianego
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
50 g tartej, gorzkiej czekolady
2 łyżki stołowe rodzynek

Sposób przyrządzenia

  1. Ucierać żółtka  z połową cukru, aż powstanie puszysta masa. Z białek i reszty cukru ubić sztywną pianę.
  2. Serek homogenizowany utrzeć z kawą, aż stanie się lekki i gładki. Delikatnie połączyć z żółtkami i pianą.
  3. Jeśli chcemy, by deser był bardziej wykwintny, należy nasączyć biszkopty 2 łyżkami rumu. Również rodzynki można namoczyć w rumie.
  4. Na dnie 4 szklanych pucharków ułożyć połowę pokruszonych biszkoptów. Przykryć warstwą sera, posypać połową utartej czekolady. Znów ułożyć warstwę pokruszonych biszkoptów i resztę twarożku. Posypać rodzynkami i tartą czekoladą. Wstawić na 20 minut do lodówki.

 

Deser smakiem i aromatem przypomina tirami-su, słynny włoski deser, ale jest lżejszy i mniej kaloryczny.

1 porcja = 316 kcal