Pizzorium

Składniki

mąka-2 szklanki,drożdze30g, mleko,1/2szklanki,sól-szczypta,olej2łyżki, koncentrat pomidorowy , kiełbasa ślaska- dowolna ilość, ser zólty, 1papryka,kukurydza około 1/3 puszki,pieczarki 6 sztuk, suszone zioła

Sposób przyrządzenia

ciasto:30gram drożdzy rozmieszaj z 0,5szklanki ciepłego mleka i 0,5szklanki ciepłej wody, dodaj szczyptę soli i 1łyżkę oleju i 2 szklanki mąki, ciasto wyrabiaj przez 10minut i odstaw do wyrośnięcia przez 1 godz. 

W tym czasie opłucz i pokrój w cienkie paski 6 dużych pieczarek,pokrój drobno kiełbasę,paprykę i odsącz kukurydzę.

sos: mieszamy koncentrat(1 łyżka) z suszonymi ziołami łyżką oleju i wody.

Ciasto wałkujemy na wysmarowanej blasze,smarujemy sosem i podpiekamy 10 minut.Następnie wyjmujemy i na gorace ciasto kładziemy kiełbasę pieczarki kukurydzę paprykę i tarty ser.Zapiekamy 10- 15 minut.