Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem

Składniki

- woda - ok. 3l
- liść laurowy - 3 szt.
- ziele ang. - 6-7 ziarnek
- marchewka - 2 szt.
- pietruszka - 1 szt.
- seler - ¼ szt.
- ziemniaki - 3-4 szt.
- Kiełbasa ostrołęcka ZM Pekpol - 200g
- Boczek z komina ZM Pekpol - 200g
- cebula - 2 szt.
- olej - 3 łyżki
- mąka - 1 płaska łyżka
- czosnek - 4-6 ząbków
- majeranek, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Sposób przyrządzenia

  1. Fasolę należy namoczyć minimum parę godzin przed gotowaniem
  2. Do garnka z wodą wkładamy liść laurowy, ziele, a następnie gotujemy ok. 20 minut
  3. Następnie dokładamy odcedzoną z wody fasolę oraz warzywa pokrojone w kostkę
  4. Gdy fasola będzie już prawie miękka, dodajemy ziemniaki
  5. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju razem z posiekaną cebulą
  6. Pod koniec smażenia dodajemy mąkę i czekamy aż całość się zarumieni
  7. Zawartość patelni dodajemy do zupy, doprawiamy majerankiem, pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem. Smacznego!