Ciasto śliwkowe

Składniki

4 szkl mąki pszennej
2/3 szkl cukru
2 szkl mleka
kostka margaryny
4 jajka
2 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
2 budynie obojętnie jakie (ja użyłam toffi)
60 dag śliwek węgierek

Sposób przyrządzenia

1. Śliwki umyć i wypestkować.

2. Margarynę posiekać.

3. Do margaryny dodać mąkę przesianę przez sito, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i jajka.

4. Zagnieśc ciasto i włożyć je do lodówki.

5. W połowie szklanki mleka rozpuścić budyń. Resztę mleka zagotować. Gdy będzie wrzało dodać rozpuszczony budyń i zagotować.

6. Do wyłożonej papierem (prostokątnej) formy wyłozyć połowę ciasta. Później śliwki, budyń i na wierzch położyć drugą połowę ciasta.

7. Piec w piekarniku w 170 stopniach przez około 45 minut, do zrumienienia się.