Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Składniki

CIASTO:
250 ml mleka
50g rozkruszonych drożdży
125 g cukru
500 g mąki
65g masła (roztopione i wystudzone)
1 jajko
3 żółtka
1 Cukier wanilinowy
3 szczypty soli
400g śliwek

KRUSZONKA
80g mąki
50g cukru
40g masła

Sposób przyrządzenia

Rozczyn: Odlewam do miseczki niewielką ilość mleka, wcześniej lekko podgrzanego. Dodaję rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.

Ciasto: Podgrzewam masło by rozpuściło się. Następnie jajko i żółtka miksuję z cukrem. Wsypuję cukier wanilinowy i sól. Do całości dodaję wcześniej przygotowany rozczyn, pozostałą ilość mleka i dosypuję mąkę. Zagniatam i dodaję stopniowo masło (do momentu aż wchłonie sięcałkowicie. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia.

Kruszonka: Łączę mąkę, cukier i masło tak by powstały grudki.


PRzygotowuję śliwki, myję i wyjmuję pestki. Blachę należy wysmarować masłem a następnie wyłożyć wyrośniętym ciastem. Na nim układam śliwki skórką do dołu, posypuję całość kruszonką, po czym odstawiam na jakiś czas do wyrośnięcia. Tak przygotowane ciasto wkładam do piekarnika na 45-50 min (temp. 175st).