Waniliowa panna cotta z pieczoną w wanilii gruszką z bitą śmietaną i domowym sosem czekoladowym

Składniki

Waniliowa panna cotta:
• 3 łyżeczki żelatyny w proszku
• 1 laska wanilii
• 250 ml śmietanki kremówki
• 250 ml pełnotłustego (3,2%) mleka
• 4 łyżki cukru

Pieczone w wanilii gruszki:
• 4 dojrzałe gruszki
• sok z 1 cytryny
• laska wanilii
• 4 łyżki cukru

Sos czekoladowy:
• 125 ml śmietanki kremówki
• 2 łyżki cukru
• 2 łyżki kakao

Sposób przyrządzenia

Na nadchodzące jesienne popołudnia, szczególnie weekendowe, proponuję jako słodki podwieczorek waniliową panna cottę z pieczoną w wanilii gruszką z bitą śmietaną i domowym sosem czekoladowym.

 
Waniliowa panna cotta:

Laskę wanilii przekroić wzdłuż i łyżeczką wyskrobać ziarenka. Do garnuszka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier oraz ziarenka wanilii wraz z przepołowioną laską. Zagotować, zdjąć z ognia, dodać żelatynę (można wcześniej namoczyć, ale niekoniecznie). Mieszać aż do rozpuszczenia żelatyny. Masę wlać do 4 foremek i po przestudzeniu wstawić na około 12 h do lodówki.

Pieczone w wanilii gruszki:
Gruszki obrać i przekroić na połówki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka, rozsmarować je po gruszkach. Gruszki posypać cukrem i piec pod przykryciem około 30 minut w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku.

Sos czekoladowy: 

Wszystkie składniki umieścić w rondelku i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje, często mieszając. 


Schłodzoną panną cottę wyjąć z foremek, ułożyć na talerzu, obok podać ciepłą pieczoną gruszkę. Całość udekorować bitą śmietaną i polać domowym sosem czekoladowym. 

Bardzo polecam!!!