Ciasto czekoladowe ze śliwkami kalifornijskimi

Składniki

Ciasto czekoladowe:

200g czekolady gorzkiej
4 jajka
125g masła
100g cukru
100g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

3 żółtka
1,5 szklanki mleka
¼ szklanki cukru
1,5 kopiatej łyżki mąki ziemniaczanej
375g masła
200g suszonych śliwek kalifornijskich
1 kieliszek spirytusu

Polewa czekoladowa:

200g czekolady gorzkiej
100ml śmietany 36%
50g masła

Sposób przyrządzenia

  1. Ciasto. Czekoladę, masło roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać powoli chłodną czekoladę.  Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 min, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Przekroić na pół, aby powstały dwa krążki.
  2. Masa.Przygotować masę budyniową. Szklankę mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować, aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  3. Suszone śliwki umyć, osuszyć, przełożyć do miseczki i zalać spirytusem. Pozostawić na kilka godzin.
  4. Na paterze ułożyć jeden krążek ciasta. Posmarować go masą. Przykryć drugim krążkiem , do reszty masy dodac pokrojone śliwki i przełożyć drugi krążek i bok ciasta. Wstawić do lodówki, aż masa stwardnieje.
  5. Przygotować polewę. Czekoladę drobno posiekać. Przełożyć do garnka i zalać śmietaną. Całość podgrzewać na niskiej temperaturze, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Garnek ściągnąć z pieca i dodać masło. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się masła. Masę ochłodzić wkładając garnek do zimnej wody. Podzielić na dwie części jedną rozsarować  na górze tortu. resztę wylać na pergamin. Gdy ztwardnieje, delikatnie nożykiem odrywamy czekoladę, formujemy w kształcie kwiatu i dekorujemy górę ciasta.