Drożdzowa chałka nektarynkowa

Składniki

Na ciasto:
- 160 g mąki tortowej,
- 110 ml ciepłego mleka,
- 40 g cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 15 g świeżych drożdży,
- 1 jajko,
- 1 brzoskwinia / nektarynka.
Na kruszonkę:
- 4 łyżki cukru,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka masła.

Sposób przyrządzenia

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut.

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy, rozczyn,jajko oraz szczyptę soli. Wyrobić ciasto. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 25-30 minut.

Z masła, cukru i mąki zrobić kruszonkę.

Na cieście położyć owoc, posypać kruszonką.

Piec 35 minut / 180 st. C na złoty kolor.

Chałki nie trzeba smarować rozkłóconym jajkiem, wtedy ciasto będzie bardziej puszyste.