Banana roll cake

Składniki

Składniki na roladę:

jajka 6 sztuk
cukier 6 łyżek
mąka tortowa 6 łyżek
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
dżem (ulubiony do posmarowania)

Składniki na budyń:

mleko 1 litr (najlepiej 3,2%)
budyń 2 opakowania (waniliowy)
7 łyżek mąki tortowej
6 łyżek cukru
masło 260 g
banany 4-5 sztuk

Składnik na górę :)
Śmietana kremówka do ubijania 30% lub 36%

Sposób przyrządzenia

 
 
Rolada biszkoptowa: 
 
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywna pianę. Następnie dodać cukier i dalej ubijać, dodawać po kolei żółtka i dalej ubijać, dodawać kolejno mąkę z proszkiem do pieczenia. Przygotowane ciasto wylać na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) taką z wgłębieniem na której zwykle stawiamy ciasta w foremkach. Piec około 15 min na złoty kolor w temperaturze 190 C W trakcie pieczenia ciasta przygotować wilgotny ręcznik kuchenny i rozłożyć go na płaskiej powierzchni. Upieczone ciasto położyć na nim tak aby strona z papierem do pieczenia była u góry. Ciasto posmarować cienką warstwą ulubionego dżemu. Następnie gorące ciasto szybko zwinąć z ręcznikiem i papierem w roladę. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia 
 
Budyń: 
 
0,75 l mleka ugotować w rondelku. Pozostałą część zmiksować z budyniami, cukrem i mąką. Gotować na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając aby nie utworzyły się grudki. Przygotowany budyń ostudzić, a następnie dodać do niego miękkie masło i wymieszać.
 
Po wystudzeniu rolady, zdjąć z niej papier do pieczenia i ręczniczek i przełożyć najlepiej na blat stołu. Rozwinąć roladę i posmarować ją ulubionym dżemem, ale nie za grubo żeby dżem z niej nie wypływał. Zwinąć ponownie. Następnie kroić na kawałki o średnicy 1,5 cm. Przygotować okrągłą tortownicę. Na jej dno ułożyć kawałki rolady, tak aby całe było zakryte, następnie dokładnie obłożyć boki tortownicy. Połowę ostudzonego budyniu wyłożyć do tortownicy. Obrać banany i ułożyć je w kółeczko na budyń (można je skropić cytryną żeby nie ciemniały). Szybko nałożyć resztę budyniu żeby banany nie zbrązowiały.
 

Na górę położyć ubitą śmietanę. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej około 6 godzin.
 
Smacznego!!