Przepyszny tort straciatella z malinami

Składniki

6 jajek
250g cukru
Większe pół tabliczki mlecznej czekolady
150g masła
2 kopiate łyżki kakao
60ml mocnej kawy
3 kopiate łyżki śmietany 18%
3 łyżki mleka
220g mąki pszennej
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy

2 duże kubki śmietany 30%
4 śmietanfixy
250g serka mascarpone 3 spore łyżki cukru pudru
tabliczka startej czekolady na tarce

Sposób przyrządzenia

1. W garnuszku, na małym ogniu roztapiamy masło wraz z kostkami czekolady mieszając od czasu do czasu a następnie zostawiamy do przestudzenia.

2. Kawę, kakao, cukier waniliowy, mleko i śmietanę dokładnie wymieszać razem.

3. Jajka ubijamy w całości razem z cukrem i cukrem waniliowym przez ok 8-10min aż do uzyskania puszystej jasnej masy. Dodajemy masło z czekoladą oraz kawę z kakao i dokładnie mieszamy.

Na koniec dokładamy przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia składników.

Ciasto pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok 30 min w małej tortownicy lub małej kwadratowej formie (należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto do niego nie przywiera).


W między czasie ubijamy śmietanę mikserem, dodajemy śmietanfixa a pod koniec cukier puder. Ubitą połączyć z serkiem mascarpone i częścią startej czekolady.

Ciasto przekładamy następująco: ciasto - masa - trochę startej czekolady - maliny - masa - ciasto - masa starta czekolada.

Wychodzi wyjątkowo smaczne ciasto, które znika błyskawicznie ;)