Babeczki z pianką

Składniki

Mąka pszenna, masło/margaryna, cukier, jajko, masa krówkowa, kremówka, żelatyna

Sposób przyrządzenia

 

 
 
Babeczki z pianką kajmakową... Wspaniała rzecz, takie małe, a cieszy. Zrobiłam je na kiermasz ciast.

Ciasto:
300 g mąki pszennej
150 g masła/margaryny
80 g cukru
1 jajko

Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić przez min. 1 godzinę. Następnie rozwałkować na stolnicy i wyciąć koła odrobinę większe niż foremki. Ciastem wykleić wysmarowane tłuszczem foremki. Spód nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 st.C przez ok. 15 minut.

Nadzienie:
400 g masy krówkowej
200 ml kremówki
4 łyżki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w wodzie (ok. 1/2 szklanki). Wymieszać ją z masą krówkową. Śmietanę ubić i delikatnie wmieszać w masę krówkową.


Babeczki napełnić masą i dowolnie ozdobić -  ja ozdobiłam żelkami-malinkami. W wersji dla dorosłych można dodać maliny namoczone w wódce.