Deser ryżowy z nutą migdałów

Składniki

1 szklanka ryżu
1 1/4 szklanki wody
4 1/2 szklanki mleka
2 laski wanilii
1 1/2 szklanki śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego
2 całe migdały
100 g drobno posiekanych migdałów lub płatki migdałowe
400 g wiśni (mogą być mrożone lub ze słoika)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
300 ml wody

Sposób przyrządzenia

Wodę gotować z ryżem kilka minut, następnie dodać mleko. Z wanilii wyskrobać nasiona i wszystko dodać do ryżu.Gotować ryż na małym ogniu do momentu aż zacznie się rozpadać. Przełożyć do miski i dobrze wystudzić. 


Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wymieszać z zimnym ryżem dodając aromat migdałowy oraz całe i posiekane migdały. 


Wiśnie zagotować z 250 ml wody jeśli mamy z kompotu to wody dodać tylko tyle żeby razem ze sokiem było 250 ml. W pozostałej wodzie rozpuścić mąkę i dodać do wiśni całość zagotować.


Ryż przełożyć do pucharków, polać wiśniami i udekorować migdałami.