Croque madame – najsłynniejszy francuski tost

Składniki

(2 porcje):
- 4 kromki chleba tostowego
- 4 duże plasterki sera Aldamer
- 4 plasterki szynki
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- keczup

Sposób przyrządzenia

Na dwóch kromkach pieczywa kładziemy po plasterku sera – takiej wielkości,
aby przykrywały całą kromkę, po 2 plasterki szynki oraz ponownie plasterki sera. Przykrywamy pozostałymi kromkami chleba. Każdą kanapkę smarujemy masłem po dwóch zewnętrznych stronach. Smażymy na patelni, na średnim ogniu, aż kanapki się zarumienią, a ser w środku porządnie roztopi i będzie ciągnący.

W międzyczasie na patelni, na odrobinie masła, smażymy jajka sadzone. Czekamy aż białko się zetnie i lekko zarumieni od spodu. Doprawiamy solą i pieprzem. Taką podpieczoną kanapkę wykładamy na talerz. Na górze kładziemy jajko sadzone. Smacznego!