Placki ziemniaczane z sałatką śledziową

Składniki

1/2 kg ziemniaków
cebula
2 jajka
2 łyżki mąki
sól
pieprz
olej do smażenia
20 dag śledzi
2 jabłka
czerwona cebula
łyżeczka soku z cytryny
1/2 cytryny
kilka listków kopru

Sposób przyrządzenia

1 . Ziemniaki zetrzyć na drobnej tarce , dodaj żółtko oraz 2 czubate łyżki mąki .


2 . Białko ubij na pianę i dodaj do niego szczyptę soli . Następnie dokładnie wymieszaj ze startymi ziemniakami . Jeżeli masa będzie zbyt rzadka , dodaj trochę mąki . Usmaż placki .


3 . Śledzie pokrój na mniejsze części , czerwoną cebulę pokrój w piórka , a jabłka w plasterki . Wszystko wymieszaj , dopraw pieprzem i sokiem z cytryny .


4 . Sałatkę wyłóż na placki ziemniaczane i podawaj .