Kisiel porzeczkowy

Składniki

500g porzeczek
80g cukru (lub wiecej)
15g mąki ziemniaczanej
cynamon
jogurt naturalny

Sposób przyrządzenia

Owoce umyć i odszypułkować. Najszybciej wychodzi mi to widelce, wystarczy ściągnąć owoce porzeczek w dół. Porzeczki umieścić w garnuszku, zasypać cukrem i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż się rozgotują i puszczą dużo soku. Przetrzeć przez sito lub przecisnąć przez gazę. Sok wlać ponownie do garnka i zagotować. Mąkę rozprowadzić w 100ml zimnej wody, wlać do soku i ewentualnie dolac wody, aby bylo 400ml plynu i gotować ciągle mieszając, aż kisiel przestanie być mętny i zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wlać do salaterek. Ostudzić, udekorować i podawać.
Smacznego!