Zapiekanka ziemniaczana z rybą.

Składniki

2 kartoniki czarniaka (4 duże filety)
1,5 kg młodych ziemniaków.
0,200 kg dobrego wędzonego boczku
1 młoda duża cebula
2-3 młode marchewki
1 mały młody seler
1 młoda pietruszka
przecier pomidorowy
3 jajka
1 śmietanka 30%
tłuszcz do podsmażenia ryby
starkowany żółty ser
sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia

Ugotować w mundurkach ziemniaki, ostudzić i obrać ze skórki

Pokroić w grube talarki.

Boczek pokroić w grubą kostkę podsmażyć . Przełożyć do miseczki a na tłuszczu podsmażyć cebulę i starkowane warzywa.

Dodać przecier pomidorowy i przyprawy.

Filety pokroić na mniejsze kawałki, obtoczyć w mące, posypać solą i pieprzem i krótko obsmażyć na gorącym tłuszczu.

Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą brytfanny wyłożyć połowę ziemniaków.

Posypać solą i pieprzem, na ziemniali  rozsypać  połowę wysmażonego boczku.

Położyć usmażone filety a na nie usmażone warzywa z przecierem. 

Wyłożyć resztę ziemniaków, posypać solą i pieprzem, rozsypać resztę boczku. 

Posypać tartym serem i zalać jajkami rozbitymi ze śmietanką.

Wstawić do piekarnika i zapiec 180 stopniach do złotobrązowego koloru. 

Przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką. 


Smacznego!!!