Paluszki rybne.

Składniki

2 opakowania mrożonego czarniaka.
3 jajka
mąka
bułka tarta
olej do smażenia.

Sposób przyrządzenia

Rozmrozić wolno rybę. Ja wyjmuję z opakowania i folii, solę i stawiam w misce do powolnego rozmrożenia. 

Opłukać szybko pod bieżącą wodą.

Osuszyć w papierowym ręczniku.

Pokroić na kawałki odpowiadające wielkością paluszkom rybnym.

Panierować w bułce tartej, w jajku i mące. Ta kolejnośc gwarantuje chrupkość. Dla odmiany można tradycyjnie: mąka, jajko, bułka lub bułka, jajko, bułka. Jeśli do ostatniej panierki dodamy sól i paprykę oraz pieprz otrzymamy paluszki pikantne. 

Smażyć na dużej ilości gorącego oleju. Ja smażę na oleju z pestek winogron. Unikam rybiego zapachu i wzbogacam smak. 


Podaję z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty z dodatkiem rodzynek i orzechów włoskich. 


Smacznego!!!