Torcik truskawkowy "zachciewajka"

Składniki

Galaretka truskawkowa i poziomkowa
ok 20dkg truskawek świeżych
2 opakowania waniliowych serków homogenizowanych po ok 400g
1 duże opakowanie śmietany 30%
6 łyżeczek żelatyny

6 jajek
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju
łyżka kakao
niepełna szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
2 torebki cukru waniliowego

Sposób przyrządzenia

Najpierw przygotowujemy biszkopt. Jajka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli i w następnej kolejności z szklanką cukru i torebeczką cukru waniliowego. Do sztywnych białek dołączamy delikatnie mieszając żółtka, olej, mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy na jednolitą masę a następnie przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy w temp 180 stopni przez niecałe 40min (najlepiej sprawdzać co chwilę).

Biszkopt pozostawiamy do ostygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy masę serową. Ubijamy na sztywno śmietankę, razem ze śmietanfixem i torebką cukru waniliowego. Następnie pomału cały czas ubijając dokładamy waniliowe serki homogenizowane. Żelatyne rozpuszczamy najpierw w małej ilości zimnej wody, potem gdy napęcznieje dokładamy trochę wrzątku i mieszamy do jednolitej masy, a nastepnie mieszamy z masą serową.

Przelewamy masę serową na ostudzony biszkopt i zanim zastugnie, układamy na niej pokrojone w plasterki truskawki, lub jak kto woli pokrojone na ćwiartki owoce (bo przecież nie muszą być truskawki i nie musi być czerwona galaretka ;) )

Na sam koniec na owoce w masie serowej wylewamy zastygającą już galaretkę (najlepiej zabezpieczyć się specjalnym krążkiem do kupienia w sklepachktóry nakłada się na ciasto i galaretka nie spływa wtedy z ciasta ;)

I życzę smacznego ;)