Pierogi z truskawkami.

Składniki

1/2 kg mąki
1 jajko
1 łyzka miękkiego masła
1 szklanka ciepłej wody

Dojrzałe , jędrne truskawki
Gęsta śmietana ( trudno, będę grzeszyć kaloriami)
Cukier do posypania.

Sposób przyrządzenia

Ciasto na pierogi:

Do mąki dodaję jajko, miękkie masło i ciepła wodę. Zarabiam tak aby było elastyczne . W razie potrzeby dodaję mąki lub wody. 


Ciasto dzielę na 4 części , przykrywam miską i kolejno każdą częśc wałkuję na cienki placek. Foremką wykrajam krążki i nakładam truskawkę ( większe dzielę na pół ale to już ostateczność. ) 


Zlepiam pierogi i układam na posypanej części stołu ( och, jak mi się marzy stolnica).


Do wrzącej osolonej wody wkładam pierogi I gotuję 2 minuty od zawrzenia ,


Wyjmuję łyżką cedzakową i układam oddzielnie. Na talerze układam ostudzone pierogi, kładę pierzynkę z gęstej śmietany ( nie żałuję sobie) i posypuję cukrem. 


I jem, jem , jem!!! Aż prawie pękam.

I Wam tego też życzę.