Wiosenna babka z ajerkoniakiem

Składniki

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
4 jajka
1 szklanka oleju
1 szklanka ajerkoniaku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Otarta skórka z cytryny

Sposób przyrządzenia

Jajka utrzyj z cukrem pudrem i solą na gładką masę. Dodaj olej,skórkę cytrynową i ajerkoniak,wymieszaj. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawaj do masy jajecznej. Dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do formy i piecz 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczoną babkę wyjmij z formy i po ostudzeniu polej polewą czekoladową.


Polewa czekoladowa:

1/2 margaryny
4 łyżki cukru
4 łyżki wody
3 łyżki kakao

To wszystko rozpuścić i zagotować,następnie ostudzić i dodać 1 żółtko,dobrze wymieszać.
Gotową polewą polewamy ciasto.


                                                      Smacznego