Chrupiąca sałatka z grillowanym kurczakiem

Składniki

filet z kurczaka
czubata łyżka przyprawy gyros
sałata lodowa
pomidorki cherry
ogórek zielony
czerwona papryka
kuleczki sera mozzarella do sałatek
łyżeczka musztardy dijońskiej
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
olej

Sposób przyrządzenia

- Umyty i osuszony filet z kurczaka oczyszczamy z błonek, kroimy w kostkę. Przygotowujemy marynatę z przyprawy gyros i 3 łyżek oleju. Mieszamy. Wrzucamy mięso i marynujemy klika godzin. Następnie mięso grillujemy, od czasu do czasu polewając marynatą.


- Liście sałaty lodowej myjemy, osuszamy i rwiemy. Wrzucamy do miski. Umyte warzywa kroimy w kostkę i dodajemy do sałaty. Ser mozzarella osączamy i dodajemy do sałatki razem z kurczakiem.


- Dressing do sałatki to 3 łyżki oleju wymieszane z musztardą, przeciśniętym przez praskę czsonkiem oraz solą i pieprzem najlepiej w shakerze do sałatek czy też w zamkniętym słoiczku

(dla uzyskania jednolitej emulsji).


- Dressingiem polewamy sałatkę i starannie (rękami) mieszamy całość. Schładzamy w lodówce.