Kugel warmiński Babci Duni

Składniki

Ziemniaki 1kg
Kapusta kiszona o,5 kg
Kapusta słodka 1/2 małej główki
Grzyby leśne 0,5 kg lub pieczarki
Boczek wędzony 0,25 kg
Cebula 2 małe
Ząbek czosnku
Sól, pieprz, majeranek.
Olej lub smalec do wysmarowania brytfanny.
Bułka tarta do wysypanie brytfanny.
2 jajka
1 szklanka mleka

Sposób przyrządzenia

Kapustę słodką kroimy i dusimy. Oddzielnie dusimy kapustę kiszoną. W oryginalnym przepisie jest tylko słodka. Ale to nie ten smak.

Cebulę i czosnek smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy do kapust i mieszamy.

Boczek pokrojony w kostkę podsmażamy, możemy dodac trochę dobrej uwędzonej kiełbasy i dodajemy do kapust.

Wszystko stygnie a my obieramy ziemniaki , ścieramy na tarce lub w maszynce do ziemniaków.

Zalewamy wrzącym mlekiem i odcedzamy lekko . Nie wyciskamy.

Dodajemy jaja, sól , pieprz ( najlepiej dużo ziołowego), majeranek.

Dodajemy grzyby i mieszamy. 1/2 ziemiaczanej masy wykladamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą brytfanny. Na masę wykładamy kapustę i na nią drugą warstwę masy ziemiaczano - grzybowej.

Po wierzchu posypujemy bułką tartą.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zbrązowienia wierzchu.

Podajemy polane skwareczkami lub kwaśną śmietaną . jak kto woli.

Potrawa jest jeszcze smaczniejsza na drugi dzień i odgrzewana. Zresztą jak wszystkie potrawy mięsno-warzywne.