Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą

Składniki

-1kg ziemniaków,
-4-5 białych kiełbas
-0,5kg żółtego sera
-0,5kg pieczarek,
-1 czerwona papryka,
- pół cebuli
- sól, pieprz, oregano
-masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego.

Sposób przyrządzenia

 1.  Gotujemy obrane ziemniaki, jednak mają być dość twarde.

 

2. Kroimy pieczarki i podsmażamy na oleju, solmy do smaku, dodajemy, drobno posiekaną cebulę, a  gdy pieczarki nabiorą już ciemniejszego koloru, wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, i tak smażymy wszystko razem, doprawiamy oregano do smaku.

 

3. W między czasie gotujemy białą kiełbasę, później kroimy ją na plasterki lub w kostkę (jak kto woli), i podsmażamy na oleju, aż do zarumienia po obu stronach.

 

4. Kroimy ziemniaki w plasterki.

5. Smarujemy naczynie żaroodporne masłem.  

6. Układamy w naczyniu plasterki ziemniaków, kiełbasę, na to dodajemy pieczarki z papryką i cebulką, a potem posypujemy żółtym serem, aby póżniej znów powtózyć ną czynność. Na sam wierzch układamy ziemniaki, i obficie posypujemy serem.

7. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni, na około 40 minut.

 SMACZNEGO!