Strucla makowa

Składniki

1 puszka masy makowej (ok. 800g) - najlepiej z bakaliami
2 białka
0,5 kg mąki pszennej
3 jajka
0,5 kostki margaryny
1 szkl. cukru
1 mały proszek do pieczenia
1 cukier waniliowy

Sposób przyrządzenia

1. Mąkę, tłuszcz, cukier i cukier waniliowy ugnieść. Dodać jajka i proszek do pieczenia i wyrobić ciasto tak, by odchodziło od ręki. Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części.

2. Stolnicę posypać mąką i wyłożyć na niej jedną porcję ciasta. Rozwałkować na grubość ok. 1cm.

3. Ubić pianę z dwóch białek (w trakcie ubijania dodać szczyptę soli) i wymieszać z masą makową.

4. Połowę masy makowej wyłożyć na ciasto i zrolować je.

5. Z drugą częścią ciasta oraz pozostałą masą makową postąpić tak samo :)

6. Strucle układamy na blasze pamiętając, że muszą mieć miejsce, by urosnąć :)

7. Piec ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni.