Wielkanocny Warkocz

Składniki

2 filety z kurczaka
Warzywko
papryka świeża
pieprz do smaku
mozzarella w wiórkach
ciasto francuskie
jajo
ziemniaczki młode
olej do smażenia
mix sałat
ser feta
kukurydza
ogórek
pomidor
czosnek
przyprawa do sałatek (tzatziki)

Sposób przyrządzenia

1.

Filet z kurczaka myjemy,odsączamy z wody,przyprawiamy warzywkiem i pieprzem,smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron.Ciasto francuskie rozkładamy,kładziemy fileta,boki ciasta kroimy w paseczki,na fileta kładziemy paprykę,ser mozzarella,paseczki ciasta nakładamy na fileta tworząc warkocz,Warkocze kładziemy do brytfanki ,ciasto smarujemy jajkiem aby ciasto było lśniące i złociste.Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 C,aż ciasto nabierze koloru złotego.Fileta rozłożyć według upodobania.

2.

Sałatka:wszystkie składniki kroimy na drobno,czosnek wyciskamy przez praskę wszystko wrzucamy do miski,z oleju i przyprawy tzatziki robimy sos,polewamy nim sałatkę,fetę kroimy w kosteczkę wrzucamy do miski.Wszystko dokładnie mieszamy i rozkładamy na talerzu.

3.

Ziemniaki obieramy,myjemy,wrzucamy do garnka z osoloną wodą gotujemy aż ziemniaki będą miękkie,z ziemniaków odlewamy wodę,ziemniaki ugniatamy,gdy troszkę ostygną nabieramy ziemniaki łyżką do lodów,kładziemy na talerz.

Polecam to wspaniałe danie obiadowe na Wilkanocny obiad.Tym wspaniałym daniem zachwycisz każdeo gościa tego małego i tego dużego.