MAZUREK KAJMAKOWY

Składniki

CIASTO:
• 15 dag mąki
• 5 dag cukru pudru
• 10 dag masła
• 1 łyżka śmietany

MASA KAJMAKOWA:
• 10 dag mleka w proszku
• 15 dag cukru
• 10 dag masła
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 50 ml wody

DO DEKORACJI:
• Bakalie( rodzynki, morele suszone, orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa), ryż preparowany

Sposób przyrządzenia

Mąkę posiekać z masłem i cukrem pudrem. Dodać śmietanę i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kule, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek grubości 0,5 cm. Wylepić nim formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200oC.

Przygotować masę kajmakową: mleko w proszku, cukier i cukier waniliowy wsypać do miski, dolać wrzącą wodę i ubijać do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie połączą się ze sobą. Na końcu dodać stopione masło i ubijać z pozostałymi składnikami na jednolitą masę.

Masę kajmakową rozprowadzić na upieczonym, ciepłym jeszcze spodzie mazurka i ozdobić bakaliami.