Rogaliki pani Grażyny

Składniki

1/2 kostki margaryny
1/2 kostki drożdży
1 szklanka mleka
szczypta soli
mąka

Jako nadzienie:
konfitura, marmolada, owoce, krem czekoladowy - wg. uznania.

Sposób przyrządzenia

To dziecinnie prosty przepis na pyszne rogaliki! Uda się nawet początkującej kucharce! A dostałam go od mamy mojej przyjaciółki - pani Grażyny. Teraz jest moim "dyżurnym przepisem" na słodkie małe co nieco!

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki wrzucamy do miski "na zimno" w podanych proporcjach. Mieszamy na gładką masę.  Mąkę dosypujemy tak długo aż ciasto da się wyrabiać w dłoniach.

2. Następnie ciasto wykładamy na wysypaną maka stolnicę/tacę/blat i wałkujemy.  Wycinamy trójkąty. Do środka wkładamy wg. uznania: konfiturę, owoce, marmoladę, krem czekoladowy i zwijamy w kształt rogalika.

4. Pieczemy w 180 stopniach kilka-kilkanaście minut aż rogaliki odpowiednio się zrumienią.

5. Na koniec posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub polewą czekoladową.

Smacznego!{#eat}