Ratatouille

Składniki

500 g dojrzałych pomidorów
2 cebule
2 czerwone papryki
1 duży bakłażan
2 cukinie
1 lub 2 patisony
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
tymianek
zioła prowansalskie
sól, pieprz do smaku
1 duża pierś kurczaka
ryż
ser żółty

Sposób przyrządzenia

Pomidory na chwilę zanurzyć we wrzątku, schłodzić i zdjąć skórkę. Pokroić na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojoną w krążki cebulę na rozgrzany na patelni tłuszcz. W osobnym naczyniu dusić na oliwie pozostałe warzywa: pokrojoną w cienkie paski paprykę, cukinię, patisony, bakłażan (można kilka minut wcześniej posypać przyprawą uniwersalną, tak aby warzywo odrobinę zmiękło). Po ok. 20 min. dodać zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, tymianek i zioła prowansalskie. Uduszone warzywa włożyć do naczynia żaroodpornego i wymieszać z wcześniej przygotowanymi pomidorami, cebulą, ryżem ugotowanym al dente oraz pokrojonymi i podsmażonymi kawałkami piersi z kurczaka. Potrawę posypać starkowanym żółtym serem i zapiekać w piekarniku ok. 15-20 min. w teperaturze 200st.C