MAZUREK Z ORZECHAMI

Składniki

• 5 jajek
• ¾ szklanki cukru kryształu
• 2 małe cytryny
• 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
• 2 szklanki cukru pudru
• Posiekane owoce kandyzowane
• Smażona skórka pomarańczowa
• Galaretki
• Tłuszcz i bułka tarta do formy

Sposób przyrządzenia

  1. Żółtka oddziel od białek. Białka odstaw w miseczce w chłodne miejsce. Żółtka starannie utrzyj z cukrem. Cytryny umyj, sparz, otrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok.
  2. Do masy jajecznej dodaj sok z jednej cytryny oraz skórkę otartą z obu cytryn. Nie przerywając ucierania, wrzucaj orzechy. Białka ubij na sztywno. Połącz z masą.
  3. Blachę, np. w formie kwiatka, posmaruj tłuszczem, posyp bułką. Przełóż masę. Piecz 35 min. w temp. 175 stopni. Ciasto wyjmij z piekarnika, odstaw do ostudzenia.
  4. Cukier puder utrzyj  z resztą soku z cytryny i ,ewentualnie, odrobiną wody. Polukruj mazurek. Ozdób owocami, skórką pomarańczową i pokrojoną galaretką.