Makowiec

Składniki

8 jajek (8żółtek, 5 białek)
1kg mąki
1/2 kg maku
1 kostka margaryny
10dag drożdży
1 zapach migdałwy
1/2 kg cukru
1 litr mleka
polewa
posypka

Sposób przyrządzenia

Mak sparzyć wrzątkiem i dwukrotnie zemleć razem ze szklanką cukru. Dodać zapach migdałowy,3 żółtka i pianę ubitą z trzech białek. Dokładnie połączyć.

Zagotować mleko. Wsypać do miski 1 szklankę mąki, 2 łyżki cukru i sparzyć gorącym mlekiem. Gdy trochę przestygnie wkruszyć drożdże. Wymieszać.

Utrzeć 5 żółtek z jedną szklanką cukru i dodać je do sparzonej mlekiem mąki. Wsypać pozostałą mąkę, dodać kostkę margaryny i pianę ubitą z dwóch białek. Wyrobić ciasto.

Podzielić ciasto na kilka części. Rozwałkować na duże placki grubości ok.2cm. Posmarować je warstwą maku i zwijać w rulon. Końce zawinąć pod spód. Całość owinąć papierem i włożyć do cienkiej brytfanki. Piec około 1godziny w temperaturze 180 0 C.

Gdy ostygnie posmarować polewą i udekorować kolorową posypką