SERNIK Z KANDYZOWANYMI ŻURAWINAMI

Składniki

• 1 kg mielonego twarogu
• 5 jajek
• 1,5 szklanki cukru
• 2 budynie waniliowe
• 20 dag żurawiny
• 2 cytryny
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżki mąki
• 1 opakowanie cukru waniliowego

Sposób przyrządzenia

Sparzyć cytryny. Z jednej otrzeć skórkę. Z obu wycisnąć sok. Cukier wymieszać z cukrem waniliowym i wymieszać na gładko z żółtkami. Dodać twaróg, budynie, proszek do pieczenia, sok i skórkę z cytryn. Wymieszać. Białka ubić na sztywno. Bakalie oprószyć mąką i dodać do masy serowej, wymieszać razem z pianą. Formę do pieczenia natłuścić i posypać mąką. Wylać masę serową. Piec ok. 60 minut w temperaturze 180oC. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Sernik można podawać z kleksami bitej śmietany, melisą i bakaliami.